Рослини хіжаки

 

 Рослини-хижаки: правда і вигадки

Свого роду курйозом в царстві флори можна вважати комахоїдні рослини з їх часом досить хитромудрими ловчими пристроями. Найбільш просто працюють ловчі апарати у Drosophyllum lusitanicum, що мешкає в Португалії і Марокко. Її листя усіяні залозистими волосками, на кінцях яких, немов перлинки, висять блискучі крапельки рідини, що виділяє настільки привабливий для комах запах меду. Варто комасі сісти на лист росички, як воно намертво приклеюється до нього. Це викликає у рослини роздратування, стимулює виділення травних соків. Місцеве населення використовує рослину як «липучки» для боротьби з мухами в приміщенні.

У інших комахоїдних видів ловчий апарат влаштований складніше. У тропічних лісах Східної Африки зустрічається ліана непентес (Nepenthes raiah), у якої кінці видовжених листя перетворені на своєрідні урни. Стьопи і дно урни усіяні видільними залізяччям. Такі ловчі пристрої мають іноді розмір до 1 метра і більше. Комаха, що потрапило всередину урни, краї якої виділяють солодкуватий запах, приречене на загибель. На гладких внутрішніх стінках урни, за якими безперервно стікає вниз сік, йому не знайти ніякої опори. І хоча мухи в стані повзати по абсолютно гладкому склу догори ногами, тут вони безсилі навіть зі своїми присосками на лапках. Комаха так чи інакше потрапляє в сік на дні глечика і тоне в ньому. Рослині залишається лише переварити його.

Вельми цікава в цьому відношенні комахоїдний пухирчатка. Налічується понад 275 видів цієї рослини, маловідомого неспеціалістам. Ці водні квіткові рослини, які займаються ловом дрібних водних тварин, можуть захоплювати свою здобич за допомогою безлічі невеликих ловчих бульбашок діаметром 0,3-0,5 міліметра, які забезпечені невеликими дверцятами. Ловчі бульбашки пухирчатки є видозміненими частинами листової пластинки підводного сильно розсіченого листа. Над водою у пухирчатки звичайні зелене листя. Ця рослина - постійний мешканець наших стоячих водойм. Спеціальний поріжок забезпечує абсолютну водонепроникність двері.

Нам поки що невідомо, яким способом, але найімовірніше електрохімічним, вдається рослині викачати з пляшечки половину води. В результаті усередині бульбашки утворюється значне розрідження. Якщо хто-небудь з дрібних водних мешканців, наприклад личинка комара або невеликий пуголовок, випадково торкнеться наявного на дверцятах волоска (він нагадує натискну дверну ручку - dopinfo.ru), то дверцята моментально розкриється всередину, бо всередині знижений тиск. Дверцята встановлена ​​на бульбашці шарнірно, тому, як тільки приберуть «засувку», вона різницею тиску втягується в глиб бульбашки. Ботаніку Ллойду вдалося відзняти весь процес на плівку. Виявилося, що відкривання триває всього 1/160 частку секунди. Комаха швидко втягується всередину, немов «проковтує». Потім дверцята закривається. На це йде 1/40 частка секунди. Після вирівнювання тиску дверцята пружно віджимається назад. Весь процес протікає настільки стрімко, що нагадує своїм швидкодією роботу затвора фотоапарата.

Комахоїдні рослини досить-таки «гуманні». До того як приступити до трапези, а вона триває 12-48 годин, рослина швидко вбиває свою жертву за допомогою хімічних засобів. Яке значення для життя пухирчатки має «полювання» на тварин, визначив ще в 1888 році натураліст Бюсген. Він встановив, що рослина, яка приймає продукти рослинного походження, розвивається удвічі швидше, ніж рослина-вегетаріанець. Пізніше вносилися навіть пропозиції почати широку культивацію пухирчатки, з тим щоб з її допомогою вести боротьбу з малярією, точніше сказати, з її рознощиками - комарами.

Ось як описує здатність комахоїдних рослин перетравлювати їжу один з кращих їх знавців Штрелен: «Що стосується процесу травлення, то тут хижі рослини можуть позмагатися з шлунками тварин. Вони в змозі переварити не тільки живу м'язову тканину комах, а й посічену на дрібні шматочки сиру і смажену яловичину або телятину. Чи не встоять перед їх травними соками ні гострий сир, ні в'язкий хрящ, ні багаті азотом насіння рослин, ні пилок, ні дрібні осколки кісток, ні навіть зубна емаль. Чи не перетравлюються лише борошнисті, солодкі і кислі речовини ».

Нові статті

:)

Зображення відсутні

Найпопулярніші