ГОЛОВНИЙ МОЗОК ЛЮДИНИ

Головна функція тіла - переносити головний мозок

(Нейробіологи жартують)

                                                                                                                                                                          Мозок починає працювати в момент вашого народження і не зупиняється до тих пір, поки ви не вийдете виступати перед аудіторією.  

Джордж Джессел

Нейронна система ГМ формується до 3 років. Але є відділи, в яких відбувається нейрогенез у дорослому віці: це гіпокамп і нюхові цибулини.

 

ЛІМБІЧНА СИСТЕМА

Що таке лімбічна система?

В перекладі з латинської limbus означає межу, край, кордон.Лімбічна система об’єднує кілька структур головного мозку, які огортають верхню частину його стовбура, утворюючи край.

Завдяки лімбічній системі ми розрізняємо запахи, спимо та бачимо сни, мотивуємо себе, навчаємось, говоримо. Вона також відповідає за пам’ять та емоції, координує ендокринну діяльність, сенсорне сприйняття, рухові функції.

Термін „лімбічна система” запровадив американський науковець Паул Мак-Лін.

Що входить в лімбічну систему

• Мигдалевидне тіло. Задіяне в емоційних реакціях, виділенні гормонів, пам’яті. Завдяки йому ми відчуваємо агресію, обережність, страх та маємо здатність вчитися;

• Поясна звивина. Регулює рівень агресії, частоту серцебиття та кров'яного тиску;• Форнікс з'єднує гіпокамп з гіпоталамусом;• Гіпокамп. Відповідає за довготривалу пам’ять. Зберігає спогади і час від часу добуває з пам’яті необхідне;• Гіпоталамус. Завдяки йому ми прокидаємось вранці, отримуємо адреналін, відчуваємо злість та збудження. Саме цей орган регулює роботу організму через гормони, голод, спрагу та статевий потяг;• Нюхова кора збирає та зберігає запахи;• Таламус відповідає за отримання та обробку зорової, слухової та тактильної інформації.Цікаво: вчені вважають, що лімбічна система бере участь до пристосування організму до змінюваних факторів зовнішнього середовища. Тобто має адаптивні функції.

 

Гіпокамп - "морьский коник"

Гіпокамп - це частина лімбічної системи, яка  відповідає за пам'ять і навчання, якщо людина знаходится в умовах розвивального середовища. Стресові умови пригничуюють, і, навіть руйнують нейрони гіпокампу. 

Гіпокамп відповідає за утворення нових спогад.  Вчені з'ясували це майже випадково, після операції пацієнта  НМ  з важкою формою епілепсії. Нові знання він пам'ятав лише 20-30 сек, а потім забував. При цьому його довготривала пам'ять і мислення не постраждали. 

 

 

Мігделевидне тіло (Міндаліна)

Відповідає за страхи, хвилювання, тривожність.

Експеримент: Взяли проби поту а) людей, яків перше стрибали з парашютом і дуже боялися  і б) людей, які вспотіли під час занять  на велоренажерах.   Групі студентів до міндаліни приєднали електроди і дали понюхати піт. Виявилося, що міндаліна актививувалася із-за поту переляканої людини. Тобто міндаліни реагують на запах страху. (Коли комусь страшно поряд з нами, ми сприймаємо запах страху, ми теж починаємо боятися)

Крім того, один і той же вираз обличчя на фотографіях сприймається по-різному, залежно від того, чий піт нюхали студенти. Під дією запаху поту парашютиста, нейтральний вираз починав здаватися агресивним, роздратованим, або переляканим.  (запахи впливають на те, як ми розуміємо міміку інших людей)

 

ПРОМІЖНИЙ МОЗОК

 

 

 

Кора великих півкуль

Функції борозен і звивин

 

МОЗОЧОК

Забазпечує рухову пам'ять і адаптацію рухів  до зміни зорових сигналів.

Експеримент: учням пропонували брати правою рукою маркер. Потім ім вдягнули окуляри, які заломлюють промені на декілька градусів ( учням здавалося, що маркер посунутий вбік). Після декількох спроб і  помилок, учні все ж навччилися коригувати свої рухи, щоб дістатися маркера. Коли зняли окуляри, незважаючи на те, що маркер був в тому ж самому положенні і учні його бачили, вони знову робили помилки. Через декілька спроб і помилок, мозочок перепрограмувався.

 

 

Нові статті

:)

Зображення відсутні

Найпопулярніші