Шлях на сайті

Научіння. Розумова діяльність людини

    

1. Імпритинг

2. Асоціативне научіння

"Синдром соуса Беарнес" . Чоловік пообідав в ресторані, замов собі це блюдо французької кухні. Потім він відправився на ділову зустрич і потім - в театр. Вночі в нього дуже сильно болів живіт,  його нудило. Під ранок біль стихла.   Через декілька тижнів цей чоловік прийшов в і нший ресторан і замовив "соус Беарнес". Як тільки він його побачив перед собою, в нього заболів живіт і навіть занудило.  Біль в животі ассоціюється із соусом

В нас таким самим чином формується страх перед павуками чи зміями. Ми дивимось мульфільми, нам читають казки і нас лякають виглядом тварини. 

 

Мати сурикати навчає дитинчат безпечно поводитися зі скорпіонами. Спочатку мати приносить дітям вбитого скорпіона. Діти розуміють що і як їсти. Потім приносить їм живого скорпіона, але перед цим вона відкушує отруйну залозу скорпіона. Діти навчаються поводжуватися з живою твариною та вбивати ії. І лише після того, як малюки опанують процес швидкого і безпомилкового вбивання, тільки тоді мама принесе їм повноцінного скорпіона. На наступному етапі вона буде навчати дитинчат полювати за скорпіонами.

Така технологія научіння - технологія поступового збільшення складності завдань

З лекції 9 Р.Сапольскі "Біологія поведінки людини"

 

Нові статті

:)

Зображення відсутні

Найпопулярніші