Дофамін

Дофамін - молекула, що мотивує

Дофамін - дозволяє відчувати задоволення і не відчувати біль, це - нейромедіатор, відповідальний за рух, тому виробляється у певних клітинах мозку, що контролюють м'язову активність.

Дофамін викликає почуття щастя й ейфорії. Також дофамін є одним з головних компонентів біохімічного механізму закоханості — мозок людини, що закохалася, починає стрімко виробляти дофамін. Підвищення концентрації дофаміну спостерігається під час споживання приємної на смак їжі чи роботи за хорошу винагороду. Вживання речовин, що викликають залежність: алкогольнікотин чи кокаїн, тимчасово збільшує концентрацію дофаміну в мозку. У тих, хто страждає на депресію, його рівень низький. Також нестача дофаміну призводить до сповільненості та загальмованості когнітивних процесів в мозку людини, скутості рухів, утруднення ходи, обмеженості рухової активності.

Дофамін є життєво необхідною речовиною, нестача якої зумовлює погане самопочуття (пригнічений емоційний стан), а також призводить до дуже серйозних розладів руху та м'язової активності (наприклад,  хвороба Паркінсона).  

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BC%D1%96%D0%BD

Для лікування хвороби Паркинсона можна людини вводити ліки з дофаміном, але його надлишок спричиняє підвищення активності в лімбічній системі і людина починає проявляти симптоми шизофренії.

Дофамін і прокрастинація

 

Хвороба Паркінсона

 

         Базальний рівень дофаміна. Дофамінові пастки і гойдалки

          В статті розкрита роль дофаміну і дофамінових рецепторів в формування залежностей до наркотиків, алкоголю, ігор і т.і.

 

Нові статті

:)

Зображення відсутні

Найпопулярніші